Lényegében azt mondhatjuk, hogy a Mongóliából származó ételek egyszerűek. A mongol konyha sokféle húst használ, beleértve a birkahúst,
a marhahúst, a tevét, a juhot, a mormotát és még a lovat is. Általában zöldség, tészta, vagy rizs kísérik ezeket

HAGYOMÁNYOS MONGOL ÉTELEK

Bódz-Бууз

Nincs is jobb módszer a hagyományos mongol ételek listájának elindítására, mint a bódz, egy népszerű hússal töltött mongol gombóc. Ez egy mongol nemzeti étel, amelyet általában a holdújév (Cágán Szár) ünneplésére fogyasztanak.

Báns-Банш

A bódz-hoz hasonlóan a báns is az egyik legnépszerűbb mongol étel. Egy kisebb típusú mongol gombóc, körülbelül fele akkora, mint az átlagos bódz. Párolható és önmagában is fogyasztható, vagy mongol levesekhez adható.

Hósór-Хуушуур

A hósór, egy sült péksütemény fűszerezett darált hússal. Ez az étel közvetlenül az orosz konyháról származik A hósór összetevői nagyon hasonlítanak a bódz-hoz vagy a báns-hoz. Általában ovális vagy félhold alakú, és sokkal olajosabb, mint az előző két gombóc, mert rántják.

Cőván-Цуйван

Amint azt leírtuk, a hús előkelő helyet foglal el a mongol konyhában. Az egyik mongol húsétel, amelyet feltétlenül meg kell próbálnia, a cőván. A cőván egyfajta mongol tésztaétel, amelyet húsból és különféle zöldségekből készítenek. Hagyományosan birkahúsból készül, de más típusú húsok, például marha- vagy sertéshús is használható.

Gorilte Sül-Гурилтай Шөл

Egyetlen mongol ételkalauz sem lehet teljes a gorilte sül említése nélkül. A zsíros húsból, például birka- vagy marhahúsból, zöldségekből, újhagymából, gyökérnövényekből és tésztából készült mongol tésztalevesek családjára utal.



Barc-Борц

A Barc a rántás mongol változatára utal. A hűtőtárolás feltalálása előtt a mongolok a friss húst hideg levegőnek tették ki, hogy szárítsák és tartósítsák. A bárány- és lóhús nem volt alkalmas tartósításra, így a barc jellemzően marha-, kecske- vagy tevehúsból készítették.


Harhag, Хорхог

A harhag néven ismert mongol barbecue az ország nomádjainak főszereplője. A hús- és tejtermékekre építő országokhoz illően a recept alapvető elemei a birkahús és a fém tejtartály, amelyet általában főzőedényként használnak. A birka levágása után a nomádok birkahúst, burgonyát, sárgarépát és káposztát raknak a felhevült sziklák közé. Vizet öntünk a sziklákra, és így gőzben főzzük a tartalmat, az egyórás várakozási idő pedig még finomabbá teszi az ételt.

Badag-Боодог

A Badag az egyik legérdekesebb étel. Egyedülálló húskészítési módszerre utal Mongóliában. A Badag hasonló a hósórhóz, de nem használ tejes edényt vagy edényt a hús főzéséhez. Valójában egyáltalán nem használ semmilyen edényt. Ehelyett a badag úgy készül, hogy a húst az állat saját bőrén főzik.




Barcag-Боорцог

A mongol ételek nehézek lehetnek a húsoknál, de vannak más ételek is, amelyeket érdemes kipróbálni. Barcag az egyik ilyen. Népszerű sült tésztafalatokra utal. Az egész országban kapható, minden tartománynak megvan a maga egyedi módszere az ételen.





HAGYOMÁNYOS MONGOL ITALOK

Erág-Айраг

Mivel a sok húsban gazdag mongol étel elnehezíti a gyomrát, szüksége lesz valamire, ami segíti az emésztést. Az erág erjesztett kancatejre utal. Ez Mongólia hagyományos nemzeti itala, és ugyanolyan népszerű a közép-ázsiai országokban. Kumisz néven ismert.

Szúte Ce-Сүүтэй Цай

A szúte ce vagy a tejes tea Mongólia leggyakrabban fogyasztott itala, és minden alkalommal, amikor meglátogat egy mongol családot, megkínálják. A jurtában ez az első dolog, amit felkínálnak, el kell fogadnia a csészét a jobb kezével, és a szájához kell tennie, mielőtt az asztalra tenné.

Erhi-Архи

Az erkh vagy tejvodka a mongol hagyományos vodka. Fermentált taraggal (tehén joghurttal) desztillálják. Minél savasabb a joghurt, annál magasabb az alkoholtartalom, körülbelül 15-20%. Ezt az alkoholt általában nyáron készítik.


Csácárgání súsz-Чацарганы Шүүс

A csácárgání súsz vagy a homoktövislé a mongolok kedvenc gyümölcsleve, legyen az hideg vagy meleg; Mongólia "narancssárga aranyának" tekinthető. A mongolok ezt a bogyót vízben főzik, és nagy mennyiségben fogyasztják gyümölcslében vagy teában. Ez a bogyó a leggazdagabb C-vitaminban.

Vissza